Listening to Music

 

 

Ko govorimo o poslušanju mislimo na angažirano in koncentrirano obliko poslušanja. Tega ne boste mogli početi, če vam glasba služi kot ozadje medtem, ko opravljate druge stvari.  To je približno isto, kot če nekoga samo pasivno poslušate.  Med poslušanjem lahko še vedno opravljate kakšno drugo dejavnost, če le ta ne zavzame veliko vaše pozornosti.

S poslušanjem povečate občutek za ritem. Predvajajte glasbo katero radi poslušate. Poskusite ugotoviti, kje točno je utrip pesmi. Poskusite začutiti osnovni utrip glasbe in se na tak ali drugačen način začnite premikati nanjo - prikimajte z glavo, tapnite nogo itd.  Nato preklopite na drugo pesem in naredite enako. Želite priti do točke, ko takoj in nagonsko začutite utrip skladbe ne glede na vrsto ritma, ki se predvaja v pesmi.

 

S poslušanjem se lahko naučite strukture skladb, s katerimi delate. Če ste ravno pričeli z igranjem bluesa, je pomembno, da dobro poznate njegovo strukturo. Predvajajte si nekaj blues posnetkov, poslušajte začetek in konec blues “forme” in kako se ponavlja. Poglejte ali lahko intuitivno predvidevate, kdaj se bodo spremenili akordi.  

 

V jazz glasbi lahko počnete isto. Eden najpogostejših problemov v igranju jazz glasbe na začetku je, da se izgubimo v akordih. Koncentrirano poslušanje je lahko rešitev za izboljšanje tega problema. Predvajajte skladbo na kateri delate in poizkušajte predvideti kdaj se bodo zgodile spremembe akordov. Vizualizirajte akorde, ki so v skladbi. 

 

To lahko storite tudi za pop pesmi. Poslušajte pesmi, ki se jih učite  in poskušajte slediti temu, kaj se v skladbi dogaja, bodite pozorni na  spremembe iz enega dela v drugega, preden se zgodijo, strukturo, ritem in vokal.

Če ste klasični kitarist ali delate na nečem, kar je zapleteno in ne vključuje improvizacije, vam lahko koristi tudi koncentrirano poslušanje. S poslušanjem posnetkov del, ki jih poznate ali na katerih delate, lahko dobite ideje o tem, kako lahko določene odlomke artikulirate. Prisluhnite mestom, kjer izvajalec spremeni ton, ki ga dobijo na kitari ali kako ravna s crescendom in decrescendo stavkov. Če se še vedno učite, preverite ali lahko med poslušanjem posnetka sledite in si zamislite, kje se predvajajo note ali kako potekajo različni položaji in gibi rok. Predstavljajte si, kako igrate med poslušanjem. Čeprav dejansko ne vadite na kitari, boste to glasbo še naprej vgrajevali v svoje misli, kar vam bo pomagalo, ko jo boste resnično igrali.

Kot lahko vidite je poslušanje lahko močno orodje za glasbeni razvoj. S poslušanjem lahko izboljšate določene miselne procese, ki se bodo uporabljali med igranjem instrumenta.

S POSLUŠANJEM GLASBE LAHKO POSTANETE BOLJŠI GLASBENIK
 

Vsi smo zelo zaposleni, imamo več interesov in nenehno gledamo na čas. Včasih se zgodi, da je čas za igranje instrumenta omejen ne glede na to kako si prizadevamo, da najdemo čas.

 

Koristno je torej iskati načine, kako se izboljšati kot glasbenik, tudi če dejansko ne morete vaditi na svojem glasbilu.

V tem članku vam bomo predstavili kako lahko izboljšate svoje igranje samo s poslušanjem glasbe.