Practicing Piano Notes

KAKO VADITI INSTRUMENT IN OSTATI MOTIVIRAN

Ponavadi se glasbeniki z veseljem usedemo za instrument in se naučimo novih skladb. Učenje instrumenta zahteva redno vadbo in samodisciplino. 

Kaj pa lahko storimo takrat, kadar nam za to zmanjka motivacije?

Preberite si kako si olajšati in najbolj izkoristiti čas, ki smo ga namenili za učenje instrumenta in vajo!

Zastavi si cilje. Pred  vsako vajo si zastavite cilj, zapišite, kaj želite doseči z vadbo. V dnevniku hranite zapise o svojem napredovanju. Svojo vajo namenite doseganju svojega cilja.

  • Namesto, da bi sledite pravilu vadbe 30 minut na dan, se osredotočite na doseganje svojega glasbenega cilja ne glede na to, ali traja 10 minut ali 30 minut.

  • Primer cilja, ki si ga lahko postavite: "Na tej vaji si bom zapomnil pet vrstic notnega gradiva."

  • Ko dosežete cilje, se nagradite. 


Spremenite svoj urnik vadbe. Če zmeraj upoštevate isti urnik vadbe, ga poskusite vsaj začasno opustiti. Včasih vas učitelji ali starši spodbujajo, da se uvrstite v urnik vaj, zaradi katerega se počutite omejene in ne navdihnjene. Dokažite sebi in drugim, da je vaša ustvarjalna energija dovolj, da vas vodi tako, da vadite in igrate takrat ko to začutite.Načrtujte dneve, ko boste vadbo  izpustili, razen če čutite potrebo po tem
Z vadbo ne čakajte do zadnjega trenutka. Vsako prihajajočo lekcijo in dogodek si predstavljajte kot rok na katerega se morate pripraviti vnaprej. Kadar veste, da imate koncert v 10 dneh in prej vadite približno 2-3 ure na dan. 

Spremenite svoj tempo. Igrajte z različnimi hitrostmi: počasi, srednje in hitro in pri tem vedno uporabite metronom.

 

Uporabite različne tehnike vadbe. Namesto, da bi isto pesem igrate vedno na isti način je bolje, da preizkusite nove načine igranja. Spremenite lahko oktave, vadite z zaprtimi očmi, igrajte nežno in glasno... 

 

Z igranjem majhne enote v tempu počasi gradite daljše enote. Začnite z majhnim delom, ga zvadite in dodajte nov del. 

 

Osamite težavna mesta.  Izoliranje in ponavljanje težkih glasbenih odlomkov vam lahko pomaga, da spodbudite mišični spomin.

 

Identificirajte se s svojim instrumentom. Eden najpomembnejših dejavnikov, da ostaneš motiviran za vadbo glasbe, je užitek in zadovoljstvo, ki ga dobiš ob igranju svojega instrumenta. Študenti, ki se ne prepoznajo s svojim instrumentom, imajo manj možnosti, da se držijo svoje obrti. Spomnite se razlogov, zakaj vam je bil vaš instrument sploh všeč.  Na svoj instrument glejte, kot da ima svojo osebnost, in upoštevajte velik potencial, ki vam ga lahko pomaga pri dvigovanju vaših veščin.

Udeležite se koncertov in  drugih glasbenih prireditev. Udeležba na koncertih kot član občinstva je lahko navdihujoča. Tudi ogled glasbenih filmov lahko tudi poveča vašo ustvarjalnost.

Izberite vaje, ki so vam všeč.  Skladb se hitreje naučimo, če si izberemo tiste, ki so nam všeč. Ko vadite doma, poskusite predvajati trenutno glasbo ali druge skladbe, v katerih uživate.

 

Poiščite navdih pri drugih. Vprašajte ljudi, ki jim zaupate - na primer učitelju glasbe ali staršem - za katere menijo, da so glasbeni velikani. Vprašajte jih tudi, kateri deli tistih umetnikov se jim zdijo najbolj ganljivi. Zapišite imena glasbenikov in določenih glasbenih del. Nato pojdite na spletni glasbeni vir, kot so YouTube, iTunes ali Spotify, in poslušajte nekatere pesmi. Ogled nastopov glasbenih genijev vam lahko sproži navdušenje nad igranjem vašega instrumenta!

 

Bodite kreativni. Napišite svoje pesmi,  sestavite besede za instrumentalne melodije, ki nimajo vokala.

Spočite se.  Počitek lahko dejansko poveča vašo ustvarjalnost. Ko možgani počivajo, lahko doživite "kreativni premor" - nove rešitve, ideje in motivacija se lahko nepričakovano pojavijo.